Veelgestelde vragen

Hoeveel beuken per meter?

Als u een enkele haag wilt gaan planten zet u er 4 a 5 per meter, met een dubbele haag zet u er 7 a 9 planten per meter.
Het voorjaar en de herfst zijn de meest geschikte jaargetijden voor het aanplanten. De herfst heeft als voordeel dat planten vastgroeien in de nieuwe aarde en zo beter voorbereid zijn op de aankomende zomer.

Planten in het voorjaar heeft als voordeel dat planten direct gaan groeien, belangrijk hierbij is het om voldoende water te geven en bodemschimmels toe te voegen. De beuk heeft deze schimmels nodig om voedingsstoffen uit de grond te halen! U kunt hiervoor heel goed vivimus gebruiken en haagmeststof van ecostyle.

Hoeveel coniferen kunt u per meter planten?

Voordat u begint met het daadwerkelijke planten van de coniferen zijn er een aantal zaken die voorbereid moeten zijn. Wilt u een haag creëren? Span dan een touw tussen twee palen, zodat er een rechte lijn ontstaat. Graaf hierlangs een diepe sleuf die zo’n 10 á 20 centimeter dieper en breder is dan de kluit. Voor u de coniferen in de grond plaatst, woelt u eerst de ondergrond los en mengt er wat potgrond of tuinturf of vivimus door voor het verkrijgen van een vruchtbare grond.

Het planten van de coniferen kan beginnen, maar u vraagt zich af wat u met het gaas om de kluit van de conifeer moet doen? Deze moet u minstens gedeeltelijk losknippen maar hoeft niet helemaal verwijderd worden. De coniferen kunnen nu in de uitgegraven sleuf worden gezet. Voor het creëren van een volle haag is het belangrijk om de planten niet te dicht, maar ook niet te ver van elkaar te plaatsen. Het is aan te raden om ongeveer 2,5 conifeer per meter te plaatsen. Zodra de planten in de grond zijn gestopt is het noodzaak om de grond goed aan te duwen, zodat de wortels goed contact maken met de aarde.

Om ervoor te zorgen dat u een mooie, volle haag creëert, geven wij u hier een aantal tips voor het snoeien van coniferen:

  • Snoei jaarlijks, 1 á 2 keer, bij voorkeur in juni rond de langste dag.
  • Snoei zijdelings, de onderkant breder dan de bovenkant.
  • Eenmaal op de juiste hoogte kan ook de bovenkant gesnoeid worden.
  • Snoei de conifeer niet terug tot het dode hout, het bruine, binnenste gedeelte. De plant kan dan niet meer uitlopen en zal nooit meer mooi groen kleuren.
  • Snoei niet bij vorst of zonnig weer vanwege de kans op bevriezing of verbranding.
  • Om ervoor te zorgen dat de coniferen goed groeien en gezond zijn is het aan te raden om regelmatig water te geven. Vooral na het planten is het noodzakelijk om dit 2 á 3 keer per week te doen.
  • Bemesten is ook aan te raden, dit kunt u het beste 2 keer per jaar te doen, de 1e bemesting in maart - april en de 2e bemesting in juli - augustus.

Kunt u een boom verkeerd planten?

Te diep planten, is het meest voorkomende probleem, hierdoor krijgen de wortels te weinig zuurstof en sterven af, waardoor de meeste bomen het niet redden, dit kan zich zelfs pas na enkele jaren openbaren.

Belangrijk bij het planten: Gebruik nooit mest of bemeste tuinaarde in het plantgat, maar altijd potgrond, zet altijd een boompaal bij uw boom, hierdoor kan hij niet scheef waaien waardoor de nieuw gevormde wortels kunnen afbreken.

Waarom gebruik je een rubberen boomband?

Een boom heeft goede verzorging nodig. Bij het planten (en vastzetten) van jonge bomen dient men hier dus ook heel goed rekening mee te houden. Het vastzetten en ondersteunen van de boom met gordelband of soortgelijk materiaal raden wij af. Gezien de optredende verharding door weersinvloeden, dit in het bijzonder tijdens een vorstperiode waardoor de randen van dit materiaal uitermate scherp kunnen worden. Na verloop van een relatief korte periode is het bovendien noodzakelijk de banden opnieuw te spannen aangezien dit band de eigenschap heeft te verslappen. Ook groenaanslag komt veelvuldig voor op het nylonband en vanuit esthetisch oogpunt is dit zeker geen succes. Gebruik liever een zachte, maar sterke band om de stam te beschermen en dan met name rubber band.

Wat betekent 30/40 of 100/125 of 200/225?

Vooral bij heesters en haagplanten worden verkocht in een maat uitgedrukt in centimeter lengte; Gaan wij uit van de maat 30/40, dan wil dit zeggen, als u vanaf de container of begin van de wortels meet, moet de hoogte van de plant tussen de 30 tot 40 cm zijn, en bij 100/125 moet dit tussen de 100 en 125 cm zijn.

Wat betekent 8-10 of 10-12 of 12-14?

De bomen worden verkocht in een maat uitgedrukt in centimeter stamomtrek;
Gaan wij uit van de maat 8-10, dan wil dit zeggen, als u 100 cm boven het grond oppervlakte meet, moet de stam omtrek tussen de 8 tot 10 cm zijn, en bij 10-12 moet dit tussen de 10 en 12 cm zijn. De maten 8-10, 10-12, 12-14 en 14-16 cm zijn maten, waarin de meeste bomen worden verkocht.

Wat betekent als er bij een boom Dr.kl. of draadkluit achter staat?

Dat betekent dat u hem koopt met een draadkluit, dat is een kluit grond waar de wortels van de boom in zitten, hij is daarin al gegroeid en waardoor hij beter aanslaat. (Levering van deze bomen loopt vanaf half oktober tot aan half maart).

Wat wordt er bedoeld met cont. of container?

Dit betekend dat de boom in container (pot) staat (gekweekt is) C1,5 = 1,5 liter pot - C10 = 10 liter pot.

Wat zijn de voordelen van een rubberen boomband?

Rot en schimmelt niet, is schoner, soepeler en makkelijker te verwerken.
De sterke weefsels zijn bekleed met een zachte materiaalsoort waardoor de stam van de boom geen schade ondervindt!

De meeste boombanden en palen kunnen in het derde groeiseizoen worden verwijderd.