Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Honingraten / grindstabilisatie / grindplaten / splitplaten / nidagravel

Dankzij de grindstabilisatie platen is grind gemakkelijk begaanbaar, in tegenstelling tot los grind. U zakt er niet langer in weg. Met de grindstabilisatie platen is op grind wandelen, rijden met de fiets, de rolstoel of de kinderwagen geen probleem meer.

Het grind wordt vastgelegd in honingraten waardoor het niet meer weg kan lopen. Ontsierende sporen, plassen en kuilen behoren voortaan dan ook tot het verleden.

De grindstabilisatie platen zijn ontwikkeld voor de aanleg van stabiele, duurzame en waterdoorlatende wegverhardingen in grind. De platen zijn gemaakt van polypropyleen en hebben een zeshoekige holle structuur (honingraatstructuur).

Deze platen zijn licht en drukbestendig en hebben tot doel terreinen bestaande uit grind en kiezel te versterken en te stabiliseren. Ze beschikken over zeer goede resistentie tegen agressieve producten, micro-organismes en knaagdieren en zijn tevens recycleerbaar.

Voordelen van grindstabilisatie in een notendop:

1. een duurzaam en stabiel grindoppervlak zonder spoorvorming
2. makkelijk beloopbaar of berijdbaar met de fiets, rolstoel of auto
3.100 % waterdoorlatende verharding; geen plasvorming en geen afvoersystemen nodig
4.de lichte en flexibele nidagravel platen glijden niet weg, zelfs niet onder lichte helling en volgen perfect de vorm van uw terrein
5. het thermisch verlijmd geotextiel verhindert dat grind onder de plaat wegzakt en zo op termijn de plaat terug naar boven duwt
6. onkruidwerend en eenvoudig in onderhoud
7. de platen zijn onzichtbaar na plaatsing
8. een laag gewicht in combinatie met grote afmetingen laat een snelle plaatsing toe
9. eenvoudige plaatsing zonder speciaal gereedschap
10. recycleerbaar, bestand tegen UV-stralen en vorst.

Fundering: De nodige dikte voor de nidagravel grindstabilisatieplaten en de funderingslaag dient uitgegraven te worden. De dikte van de fundering is afhankelijk van de draagkracht van de ondergrond en het te verwachten verkeer (licht of middelzwaar voertuig).

Bij steenslagfundering zullen vaak granulaten met een groot kaliber gebruikt worden. Deze fundering is onvoldoende vlak om daarop de nidagravel platen te leggen. Het is daarom aangeraden om boven deze funderingslaag een uitvlakkingslaag te voorzien met een fijnegrindsoort (bv. kalksteenslag 1-3) die indien nodig aangetrild en daarna egaal afgetrokken kan worden.

Voor wandel- en fietspaden

5-10 cm steenslagverharding (kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin) met daarboven een egalisatielaag van 1 cm fijn grind/split in geval van een bestaande ondergrond.

Voor auto's

15-20 cm steenslagverharding (kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin) met daarboven een egalisatielaag van 1 cm fijn grind/split in geval van een bestaande ondergrond.

Voor brandweertoegangswegen en sporadisch vrachtverkeer

30-40 cm steenslagverharding (kalksteenslag, porfiersteenslag of gebroken betonpuin) met daarboven een egalisatielaag van 2,5 cm fijn grind/split in geval van een bestaande ondergrond.

Plaatsen van de platen: Na de voorbereiding van de ondergrond (fundering) worden de platen op de volgende manier geplaatst:

1. De platen worden kant aan kant geplaatst, over het algemeen met kruisende naden.
2. snelle verwerking.
3. Het geotextiel (indien aanwezig), dat doorloopt over de twee kanten van de plaat, wordt direct onder de aangrenzende plaat geplaatst.
4. Mechanische verankeringen zijn overbodig.
5. Het uitwerken aan kanten of uitsparingen verloopt verrassend eenvoudig. De platen kunnen gesneden worden met een cuttermesje, een slijpschijfje of met een decoupeerzaag.
6. De platen kunnen op hellingen gelegd worden tot 5ー of 11% of zonder bijkomende mechanische verankering.

Het opvullen van de platen met siergrind:

Door het nazakken van de granulaten tijdens de eerste dagen van ingebruikname is het aan te raden het grind een tweetal centimeter boven de platen te vullen. Dit om op termijn 1 cm over te houden. De hoge drukweerstand van 100 ton/mイ wordt bekomen op het moment dat de platen met grind gevuld zijn. Tot dan is het aangeraden om geen rijdende lasten op de platen toe te laten.

Lees meer
Lees minder