Artisjok Violet de Provence (zaad)

€ 1,70
Bezorging tot 3 werkdagen

Omschrijving

Artisjok Violet de Provence (zaad)

Februari-maart in potjes zaaien en half mei buiten uitplanten. Overblijvende plant, maar moet in de winter worden afgedekt. Ook zeer fraai als decoratieve tuinplant, de bloemen zijn tevens geschikt voor droog-boeketten.

Inhoud zaadzakje: 1,5 gram

Artisjok Violet de Provence is een uitstekend artisjokras. Artisjokken zijn overblijvende planten, waarvan de verrukkelijke, vlezige schutblaadjes van de bloemknoppen gegeten worden. De bloemknoppen vormen ook een fraaie decoratie in droogboeketten.

Zaaien Artisjok Violet de Provence: in maart-april onder glas, of in mei buiten op en zaaibed. De planten zijn zeer koudegevoelig, daarom verdient de opkweek onder glas de voorkeur. Na opkomst iedere plant apart in een flinke pot oppotten. Afwijkende planten wegdoen. Laat de planten in april afharden (aan de buitenlucht wennen) en plant ze in mei uit. Plantafstand: 100 x 75 cm.

Oogst Artisjok Violet de Provence: in augustus/september kunt u de gevormde, nog gesloten bloemknoppen regelmatig oogsten.

Overwintering Artisjok Violet de Provence: in de late herfst de uitgebloeide bloemstengels wegsnijden, het onderste blad laten zitten en samenbinden en het geheel met stro en plastic afgedekt laten overwinteren." Een artisjok (Cynara scolymus) is een distel met bloemen in hoofdjes en puntige omwindselbladeren. Het vertoont het merkwaardige verschijnsel van prikkelbare meeldraden: bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen. De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden.

In Nederland valt de oogst van de nog gesloten bloemknoppen in de maanden augustus en september. Na de oogst wordt de bloemstengel uit de plant gesneden. De planten moeten gedurende de winter vorstvrij worden gehouden door ze af te dekken met stro en plastic.

Artisjok Violet de Provence (zaad) 12050.jpg
Toon meer Toon minder