Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Pompoen, meloen en Kalebas zaden (o.a. Ornamental Collection)

Binnen zaaien: Zaai de zaden vanaf midden april binnen in een propagator, op de vensterbank of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20°C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af.

Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet.

Pompoenen zijn rankende planten die veel ruimte nodig hebben, maar als er weinig ruimte beschikbaar is kunnen de ranken naar het midden van de plant worden geleid om te voorkomen dat zij andere planten overgroeien.

Buiten zaaien: Vanaf juni als het warmer wordt, kan er ook direct in de volle grond worden gezaaid. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 1½ meter ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 per gat.

Om te kunnen groeien, hebben pompoenen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare mest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de 14 dagen.

Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten. Natte zomers kunnen er voor zorgen dat de oogst verloren gaat omdat de pompoenen dan te weinig zon en te veel water krijgen om goed te groeien.

De pompoenen zijn rijp voor de oogst als de stelen beginnen uit te drogen/te scheuren en de schil hard aanvoelt. Afhankelijk van het weer en de hoeveelheid zon kan dit in augustus of september zijn.

Pompoenen moeten in ieder geval worden geoogst voor de eerste vorst en voordat het veel gaat regenen.

Om te oogsten: snij de steel af en laat 5-8 cm steel aan de pompoen zitten. Beschadig de vruchten niet.

Bewaar ze op een droge, vorstvrije plaats. De pompoenen niet op elkaar stapelen.

Voor de teelt van eetbare pompoenen in Nederland is vooral het geslacht Cucurbita van belang.

De vruchten van pompoenen varieren enorm qua kleur, vorm en grootte. De meeste geteelde rassen in West-Europa behoren tot de twee soorten: Cucurbita maxima (reuzenpompoen) en Cucurbita pepo (courgette, patison en spaghetti-pompoen.)

Het meest populair zijn in Nederland oranje pompoenen behorend tot de soort cucurbita maxima (1-1,5 kg).

Pompoenen dragen zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant, het zijn in principe kruisbestuivers. Pompoenen kunnen op allerlei grondsoorten geteeld worden, maar geteeld op kleigrond is de bewaarbaarheid van de vruchten over het algemeen wat beter.

Pompoenen houden van een voedzame, goed bemeste grond c.q. met compost verrijkte grond. Het oogsttijdstip is belangrijk voor de bewaarbaarheid van de pompoenen. Maatgevend om te gaan oogsten is dat de meeste steeltjes van de vruchten verkurkt zijn.

Lees meer
Lees minder