Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag
Terug naar overzicht
Aubergine Lange Violette (zaad Solanum melongena)

Aubergine Lange Violette (zaad Solanum melongena)

Levertijd tot 3 werkdagen (Alleen binnen Nederland)

€ 1,70 incl. btw

Productomschrijving

Aubergine lange Violette (zaad Solanum melongena)

Aubergines, lange violette is een peervormige, donkerviolette vrucht. Het ‘vlees’ van de vruchten is heerlijk in allerlei gerechten: gestoofd, gekookt of geroerbakt.

Inhoud: 2 gram

Zaaien Aubergine lange Violette: in januari in een zaaibakje in de huiskamer of in een verwarmde kas. De ideale kiemtemperatuur is ca 20°C. Vanaf maart kan het ook (onder glas) in de vollegrond. Als de plantjes 5 cm groot zijn, moeten ze worden verspeend (wijder uitplanten of in aparte potjes zetten). Wacht met buiten uitplanten tot alle kans op nachtvorst geweken is (zeker tot half mei). Zet ze buiten op een beschutte, zonnige plek/ Ze groeien als tomaten planten, dus hebben ze een stok of draad nodig waaraan ze aangebonden worden. Zorg dat het hart van iedere plant open blijft. Het teveel aan scheuten wegnemen.

Oogst Aubergine lange Violette: vanaf juli. Rijpe vruchten zijn hard en de kleur wordt iets doffer. Ze kunnen rijp vrij lang aan de plant blijven.

De aubergine (Solanum melongena) wordt ook wel 'eierplant' of 'eiervrucht' genoemd. Die naam is afgeleid van het Engelse eggplant. Wilde aubergines hebben namelijk het formaat en de kleur van een kippenei. In oude termen wordt ook van 'melanzaanappel' gesproken. Het woord "aubergine" komt van het Sanskriet woord "vatinganah" dat faarten, puffen of weggaan betekent. Uit het Sankskriet werd het in het Perzisch "badingan", daarna in het Arabisch "as al-badhinjan". In het Catalaans is het "alberginia", en dit werd door de Fransen verbasterd tot aubergine. De Engelsen namen het woord over in de late achttiende eeuw. Sinds enige tijd wordt deze groente ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend.

De aubergine die wij kennen, heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is heel neutraal. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum. Nog een voordeel is, dat aubergine veel gezonde vezels bevat en slechts 16 kcal per 100 gram levert.

Aubergine in de keuken Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente, in plakken gesneden, te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) ± 30 minuten te laten staan, trekken de bitterstoffen uit de aubergine. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kunt u de aubergine bakken. U kunt de plakken aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt. Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine (die bij verhitting geheel verdwijnt) kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

Aubergine Halflange Violette (zaad Solanum melongena) 12070.jpg
Lees meer
Lees minder