Andijvie Nummer Vijf (zaad Cichorum endivia)

€ 1,18
Bezorging tot 3 werkdagen

Omschrijving

Andijvie Nummer Vijf (zaad Cichorum endivia) is een bladgroente die geschikt is voor de voorjaars- en zomerteelt.

Juni-juli op zaaibed in de vollegrond zaaien en na verspenen uitplanten of direkt in regels zaaien en uitdunnen. Vroege uitzaai: maart-april onder glas met bodemtemperatuur van 14 tot 16 graden. Verspenen en onder glas uitplanten.

Inhoud zakje: 3 gram

Als je Andijvie Nummer Vijf zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 14° C) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en snel zal doorschieten (de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, hetgeen de bloemvorming inluidt). Ook lange dagen (meer dan 15 uur licht) kunnen de plant doen laten bloeien. Andijvie kan op verschillende grondsoorten worden geteeld. Het gewas heeft veel vocht nodig om goed te kunnen doorgroeien.

Gebruik Andijvie Nummer Vijf: Andijvie is een bladgroente, die zowel gestoofd als rauw wordt gegeten. Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter en taai smaken, genieten de lichtgele, malse binnenbladeren meestal de voorkeur. Toch bevatten de buitenbladeren de meeste voedingsstoffen (o.a. vezels, mineralen en vitamines). Zeer bekend is de andijvie stamppot. Gesneden in reepjes is de andijvie ook zeer geschikt om te roerbakken.

Zaaien Andijvie Nummer Vijf: vroege uitzaai (vanaf maart tot half mei) lukt alleen goed onder glas bij een bodem temperatuur boven de 14°C. Pas vanaf eind mei tot juli kunt u op een zaaibed in de volle grond zaaien. De jonge plantjes ca. 4 weken na het zaaien in de volle grond uitplanten. Dat geldt ook voor planten uit de vroege uitzaai, alleen moeten deze onder glas worden geplant. Plantafstand 30 x 30 cm. De grond na het uitplanten goed vochtig houden.

Oogst Andijvie Nummer Vijf: vanaf half mei tot oktober zodra de kroppen groot genoeg zijn. Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig gewas, nauw verwant aan witlof en vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd. Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade. In Nederland wordt ongeveer 700 ha andijvie geteeld. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamines A en C, en aan mineralen.

Andijvie Nummer Vijf (zaad Cichorum endivia).jpg
Toon meer Toon minder