Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Basilicum, Ocimum basilicum, Koningskruid (zaad)

Basilicum is een bekend kruid uit het Middellandse Zeegebied en kan uitsluitend éénjarige worden gekweekt. Naast de smaak van de Basilicum, zijn het mooie decoratieve planten.

Basilicum geeft smaak aan veel gerechten, die van zichzelf tamelijk neutraal van smaak zijn. De naam Basilicum (Ocimum basilicum) komt van het Griekse woord basileus en betekent koning.

Met zijn aromatische bladeren is basilicum niet meer weg te denken uit de mediterrane en Aziatische keuken. Het wordt voornamelijk toegepast in pastasauzen (basilicum is hét bestanddeel in pesto), bij vlees- en visgerechten en in salades. Verder te gebruiken bij de inmaak van augurken. Basilicum werkt eetlustopwekkend. Het blad wordt vers of gedroogd (waarbij wel wat smaak verloren gaat) of ingevroren gebruikt.

In Zuid-Azië maakt men thee van de bladeren en de Basilicum Santo wordt veel gebruikt in o.a. de Thaïse keuken voor het maken van bijv. Phad kaphrao.

Pesto

Maal de blaadjes van de Basilicum goed fijn, voeg er een beetje peterselie bij en giet er dan olijfolie over.

Dit vormt de basis van de Pesto, u kunt er eventueel nog andere ingrediënten aan toevoegen, zoals een teentje knoflook, peper, zout, parmesan of andere pittige kaas, pijnboomzaden of walnoten.

Bewaar de vers gemaakte pesto in de koelkast en doe dit in een gesloten pot.

U kunt de pesto ook invriezen in kleine porties, maar vers gemaakte pesto blijft het lekkerst.

Basilicum ophangen

Basilicum doet het ook uitstekend als je het plantje met bakje en al in een pot hangt, zorgt er wel voor dat er altijd voldoende water onder het bakje zit. U moet geen water op de aarde geven, maar zo maken dat de wortels altijd goed bij het water kunnen komen.

Lees meer
Lees minder