Althea rosea Chater's (zaad Stokroos gemengd, Alcea)

€ 1,39
Bezorging tot 3 werkdagen

Omschrijving

Althea rosea Chater's (zaad Stokroos gemengd, Alcea)

Stokrozen als dit tweejarige mengsel werden vroeger Althaea genoemd, nu heten ze Alcea rosea. Meestal zijn het kruisingen tussen verschillende soorten. Dit mengsel geeft planten tot 180 cm hoog, die prachtig dubbelbloemig bloeien in allerlei tinten.

Na opkomst verspenen en definitief uitplanten op 40 cm.

Zaaien: Op zaaibed van mei t/m juli en in oktober – november uitplanten of uitdunnen.

Zeer gewild in border en tegen schuttingen, echter ook mooie snijbloemen. De bloemen zijn eetbaar.

Tweejarig

Hoogte: 180 cm

Inhoud: 0,5 gram

Althea rosea Chater's (zaad Stokroos gemengd, Alcea).jpg

Stokrozen

De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina).

De stokroos behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva). Hij groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september.

In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn. Worden deze in de tuin uitgeplant dan zullen ze vaak hetzelfde jaar nog bloeien.

Wordt de stokroos ter plaatse in de tuin gezaaid, dan bepaalt de zaaitijd het bloeijaar. Planten gezaaid in mei of begin juni maken het eerste jaar alleen een bladrozet, en bloeien pas het jaar daarop. Wordt in augustus of september gezaaid, dan bloeit de plant (afhankelijk van het weer) in het tweede of derde jaar na het zaaien. Wordt heel vroeg binnenshuis gezaaid, bijvoorbeeld in maart, dan kunnen de planten met wat geluk nog hetzelfde jaar bloeien.

Na de bloei sterft de plant af. De afgestorven stengel kan in het najaar na de bloei afgeknipt worden. Aan de voet van de plant vormen zich meestal nieuwe uitlopers. Wanneer deze ‘stekken’ in de winter afgedekt worden met een laag blad of stro ter bescherming tegen de vorst, kunnen het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloeiende planten staan.

Bij vochtig weer kan de stokroos last krijgen van schimmelinfecties zoals roest.

Stokrozen kunnen zich sterk uitzaaien. Als dat niet gewenst is kunnen na de bloei de bloemen verwijderd worden, zodat geen zaad gevormd wordt.

Toon meer Toon minder