Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Tuinvarens

De varens zijn al een zeer oude groep waarvan fossielen bekend zijn uit het midden van het Devoon, in het Carboon was de groep zeer vormen en talrijk. Varens zijn vaste kruidachtige of (zelden) boomvormige planten. Varens hebben een overblijvende, ondergrondse wortelstok, en meerdere bladen met een meestal duidelijk te onderscheiden bladsteel en een bladschijf. Het ontbreken van bloemen kan voor sommige tuinliefhebbers nog weleens een gemis zijn. Toch verdienen varens het om in de border te worden gebruikt!

Er bestaan geen geschiktere planten voor het verfraaien van moeilijke schaduwhoekjes. Elke tuin heeft vrijwel altijd een geschikte plek voor een groep varens. In een schaduwrijke tuin zijn varens de onmisbare basisbeplanting.

Het is onjuist te denken, dat varens uitsluitend in een vochtige of een moerasachtige omgeving kunnen groeien. In de vrije natuur zie je vaak varensoorten op oude muurtjes, in muurspleten en tussen stobben, zoals de steenbreekvaren (Asplenium) en de mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas). Het zijn plaatsen waar amper en onregelmatig water komt. Om te kunnen overleven moeten ze dus goed tegen droogte kunnen.

Lees meer
Lees minder