Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Klimplanten

Elke klimplant heeft wel iets aantrekkelijks, een rijke bloei, een mooi blad, lekkere vruchten. Kortom in de meeste tuinen is er wel een plaatsje dat door een gepaste klimplant verfraaid kan worden. Bovendien zijn ze ook zeer geschikt voor kleine tuinen en zelfs voor geveltuintjes omdat ze zo weinig ruimte innemen in de grond!

Klimplanten werken zich op alle mogelijke manieren (met hechtwortels, rankend, windend, enz.) omhoog naar het licht. Dat kan via planten en muren, maar ook tegen klimsteunen waar ze zich aan op kunnen trekken. Die steunen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van zo’n klimmer te dragen. De meeste klimplanten zijn van oorsprong bosrandplanten die graag met hun wortels in de schaduw groeien. Er zijn eenjarige soorten, vaste planten en heesters die klimmen.

Klimplanten nemen op de tuinbodem weinig ruimte in, maar geven groen en bloemen ‘op niveau’. Dat is een ideale eigenschap in vooral kleine tuinen, maar ook in grote tuinen zorgen ze voor hoogtewerking tegen muren, schuttingen, pergola’s enz. Nadelen zijn dat sommige soorten kunnen woekeren en een enorme groeidrift vertonen. Klimop (Hedera) kan door gaten en kieren binnendringen, net als de . Andere kunnen regenpijpen kapot knijpen of de planten wurgen waar ze in groeien .

Hoe vaak moet je een klimplant snoeien?

Dit verschilt zeer per soort en groep. Sommige kunnen jaren achtereen zonder snoeibeurt, andere moeten jaarlijks worden teruggenomen.

Controleer de bodemgesteldheid

De meeste klimplanten houden van een humusrijke, niet te droge of te natte grond. In veel gevallen moeten de wortelomgeving liefst schaduwrijk zijn. Zeker bij Clematis is dat erg belangrijk. Haal lage planten of stenen die door ons daar zijn aangebracht, dan ook niet weg.

Wanneer moet ik kimplanten bemesten?

Klimplanten hebben graag een goede organische bemesting in het voorjaar en later in het jaar extra mest om groei en bloei te stimuleren.

Moet ik klimplanten water geven?

Klimplanten moeten vaak in de vrij droge strook grond voor een muur of schutting groeien. Goed water geven is dus uiterst belangrijk. Zorg dat de grond bij de wortels niet uitdroogt.

Klimplanten beschermen in de winter

Echte winterbescherming is lastig bij klimplanten, zeker als ze al een behoorlijke maat hebben ontwikkeld. In sommige gevallen zullen klimplanten ’s winters invriezen en zult u in het voorjaar de dode ranken en takken moeten wegknippen. Soms zelfs tot boven de grond. Meestal zullen de planten weer gewoon uitlopen en al snel weer lange ranken vormen.

TIP: Groenblijvende klimplanten zijn ideaal om lelijke objecten weg te werken, maar ook als groene erfafscheiding werkt het prettig. Het voordeel t.o.v. hagen is dat een wand met klimplanten relatief weinig ruimte inneemt van uw tuin.

Lees meer
Lees minder