Hedera Hibernica 50/60 cm (in pot) klimop

Directplant
Deze plant wordt aangeboden in samenwerking met Directplant. Om te bestellen verlaat u onze website.
Bestel op Directplant

Omschrijving

Hedera helix Hibernica Ierse klimop of Atlantische klimop

Hedera helix 'Hibernica' wordt veel toegepast in zogenaamde direct-klaarhagen. Hedera helix 'Hibernica' groeit een bouwstaafmat binnen drie jaar dicht. Ierse klimop staat het liefst op een halfbeschaduwde plaats maar zon en schaduw worden ook verdragen. De bloei van Hedera helix 'Hibernica' met witte bolvormige bloemen vindt plaats in de periode september-december.

Hedera helix 'Hibernica' is de meest toegepaste klimop in de tuin, vooral als groenblijvende erfafscheiding zeer populair.

Een groot voordeel van het toepassen van de Hedera helix 'Hibernica' als erfafscheiding zijn onder ander:

* Optimale privacy, want deze klimop heeft een dichte structuur.
* Vogels kunnen zich niet alleen goed verbergen, maar ze maken ook graag hun nest in de klimop (Merel, Winterkoninkje en de Heggemus)
* De klimop is mooi smal te houden, dus weinig tuin verlies.
* Geluidsdempend, door de dichte structuur en de stand van de blaadjes is de klimop geluidsdempend.
* Klimop is een zeer goede stofvanger, klimop is van binnen eigenlijk altijd vochtig en daar blijven stofdeeltjes en roetdeeltjes aan vast kleven.

Eventuele nadelen van de klimop zijn:

* Klimop zijn stofnesten en bij het snoeien komt een deel van de stof vrij.
* Klimop wil zich weleens uitbreiden over de grond. (kan ook een voordeel zijn, klimop doet het ook zeer goed als groene bodembedekker).
* Luizen voelen zich zeer prettig in de klimop.

TIP! Wanneer u de klimop voor de erfafscheiding koopt, plant ze tegen de erfafscheiding, maar haal ze niet los (vlecht ze bijvoorbeeld niet door de gaasmat heen). Wanneer u ze los maakt, haalt u de groei eruit, beter is ze in de loop van de tijd (de toppen) ze te begeleiden, de toppen mogen niet te horizontaal aangebracht worden.

Onderhoud klimop als erfafscheiding
Hedera helix 'Hibernica' snoeien vanaf half juni, daarna nog een keer herhalen begin september, normaal gesproken is dit voldoende.
Wanneer u te vroeg in het jaar knipt, kan door vorst of wind in combinatie met zon ingedrogen toppen voorkomen, dit blijft lang een zeer lelijk gezicht.

Heeft u de snoei een aantal jaren niet uitgevoerd, snoei de klimop dan vanaf begin april een keer drastisch terug. (klimop kan hier goed tegen)

Is klimop slecht voor een muur?

Nee, klimop (Hedera helix) is niet slecht voor het voegwerk of de stenen. De wortels dringen er niet in binnen, en onttrekken er ook geen voedsel aan. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen. Het kan via de kozijnen naar binnen groeien, dakpannen ontwrichten en goten of afvoerpijpen verstoppen. Dit kan door tijdig snoeien goed verholpen worden. Is een oude muur in slechte conditie (bijvoorbeeld met scheuren), en kunnen er echt twijgen naar binnen groeien, dan kan dit natuurlijk wel schadelijke effecten geven.

Een ander aspect is dat het de vochttoestand van de muren kan beïnvloeden. Aan de ene kant vormen de bladeren een natuurlijke beschutting tegen bijvoorbeeld regen of felle zon, waardoor de muren in feite beschermd worden door de klimop. De klimop kan ook bijdragen aan een beter klimaat binnen, doordat het in de winter voor een beetje extra isolatie zorgt, en in de zomer de ergste warmte buiten houdt. Aan de andere kant kan de begroeiing er de oorzaak van zijn dat het metselwerk niet goed droodt, en permanent vochtig blijft. Hierdoor kan een muur "doorslaan", wat ook binnen tot vochtproblemen kan leiden.

Na het verwijderen van klimop blijven vaak restanten van wortels achter op de muur. Deze verdrogen op den duur, en zijn dan makkelijker van de muur te borstelen.

Overigens onttrekt wilde wingerd (Parthenocissus) met zijn zuignapjes wel kalk aan de muren, en zorgt daardoor op de lange termijn voor enige verzwakking van de stenen en het cement. Dit speelt bij oude muren een grotere rol dan bij nieuwe muren, die over het algemeen gevoegd zijn met een harder soort cement.

Kun je een Klimop en druif combineren?

Op zich zijn klimop en druif qua groeikracht wel tegen elkaar opgewassen. Dat het door elkaar heen groeiend geen goede combinatie is komt doordat de druif ziektegevoelig wordt wanneer hij te vol in het blad staat (of op een andere manier te weinig ventilatie krijgt). Dat is, naast het bevorderen van de vruchtontwikkeling, de belangrijkste reden waarom de druif tijdens zijn groeiperiode zoveel snoei vergt. En dat gaat dan alleen over het wegsnoeien van het druivenblad. Als dan ook de door de druif heen groeiende klimop nog in bedwang gehouden met worden, zal het een erg bewerkelijk geheel worden. Wellicht is er iets te bedenken waardoor de druif en de klimop echt gescheiden van elkaar tegen de muur kunnen groeien?

Klimrozen zijn heel goed te combineren met de klimop!

Luis in de klimop?

Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Na de tweede helft van juli verdwijnt de plaag doorgaans vanzelf. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.

Maar bestrijding door het natuurlijk proces: vogels (Mezen soorten) en de larve van de lieveheersbeestjes heeft onze voorkeur.

‘Veilchen’ is Duits voor viooltje. Is een ‘veilkrans’ een krans van viooltjes?

Nee. ‘ Veil’ of ‘veilt’ is een heel oude benaming voor klimop. In de middeleeuwen werden er veilkransen (dus kransen van klimop) aan de gevels van herbergen gehangen als daar nieuwe wijn werd geschonken.

Naast losse klimop leveren we ook kant en klaar hagen van de Hedera helix Hibernica:

Toon meer Toon minder