Taxus baccata (Venijnboom, Taxus haag)

Directplant
Deze plant wordt aangeboden in samenwerking met Directplant. Om te bestellen verlaat u onze website.
Bestel op Directplant

Omschrijving

Taxus of Venijnboom. De mooiste hoge wintergroene haag is misschien wel een haag van Taxus baccata. Net als een haag van palmboompjes (Buxus) wordt Taxus baccata al honderden jaren lang gebruikt voor het maken van wintergroene hagen en voor het maken van allerlei snoeivormen (Taxusfiguren).

Taxus baccata kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden en het beste groeit de plant op een plaats in de halfschaduw. De bloei is onopvallend en vindt plaats in de periode april-mei.

Taxus baccata staat het liefst op een goed gedraineerde tuingrond. De plantafstand is (bij een planthoogte van 60 tot 80 cm) circa 2.5 st. per meter. Wanneer u Taxus baccata niet knipt ontstaat een opgaande wintergroene struik van vele meters hoog.

Na de bloei vormt Taxus baccata vlezige rode besjes met een pitje. Het rode vlezige deel is niet giftig maar het pitje en de rest van de Taxus wel.

Taxus verdraagt, als enige conifeer, "drup". Ook kan deze plant zeer sterke snoei verdragen tot op de hoofdstam.

Onderhoud, ongeveer twee keer per jaar knippen. Niet knippen wanneer de zon er flink op schijnt, i.v.m. Verbranding. Vanf juni beginnen met knippen.

Tip! Wordt de Taxushaag geelbruin van kleur, dan staat de Taxushaag te vochtig (drainage toepassen).
.

.
Snoeiregels Taxushagen:
Taxushagen zijn als afscheiding bedoeld. Ze verdelen de ruimte. Meestal moet die ruimte zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en mag zo’n haag eigenlijk niet meer dan een groene, levende muur zijn.

Hoe smaller, hoe beter, maar een haag moet liefst ook dicht (ondoorzichtig) en moeilijk doordringbaar zijn. Daarom zijn voor een haag alleen planten geschikt die de juiste takkenstructuur bezitten.

Goede verticale en horizontale takkenstructuur
Hoe dichter de vertakking, hoe beter. Dat geldt zowel horizontaal als verticaal. De takken van planten die naast elkaar staan, moeten zoveel mogelijk in elkaar grijpen. Dan pas ontstaat een goede gesloten haag. Door snoei is daar veel aan te doen, maar niet alles. Om te beginnen moeten de planten niet te ver van elkaar worden geplant. Na het inplanten moeten de jonge planten direct worden ingekort, om ze vanaf het begin te dwingen ook onderin uit te lopen. Zo vormen ze een gesloten haag tot vlak boven de grond.
.
Taxus baccata (Taxus haag knippen).jpg
.
* Links: Het opgroeien van een conifeer (hier taxus) tot haagplant met takken tot onderaan. Door snoei ontstaat een steeds grotere verdichting van het groen.
* Rechts: De snoei van soorten als beuk, haagbeuk of liguster tot haagplant met als doel een dichte takkenstructuur.

Snoei geeft meer takken
Het is al eerder genoemd: als je een tak inkort, groeien uit de (meestal twee tot vier) slapende knoppen die het dichtst bij de wond zitten, nieuwe takken. Dat geldt ook voor coniferen. Als de eindjes van de scheuten worden geknipt, ontstaan daar dus meer scheuten en komt de plant ook dichter in z’n blad te zitten. En hoe meer en vaker er wordt geknipt, des te dichter de structuur zal worden.
.
Taxus baccata (Taxushaag knippen).jpg
.
* Het effect van snoei bij taxus.

Een haag die tussen mei en augustus meerdere malen wordt geknipt, zal daarom een dichtere structuur bezitten dan een haag die alleen rond 21 juni wordt geknipt.

De juiste snoeivorm van de Taxushaag
Het gaat erom dat het licht tot op de onderste takken van een haag kan vallen. Dan blijft hij mooi gesloten. Dat lukt het beste als de vorm wat conisch is, dus van onderen breder dan van boven. Dus ook geen planten er vlak voor zetten, anders wordt de haag van onderen toch nog kaal. Het maakt niet uit of de top van de haag rond of plat wordt geknipt.

Taxus baccata (Taxushaag knippen) 2 .jpg
Toon meer Toon minder