Fagus sylvatica (beukenhaag)

Directplant
Deze plant wordt aangeboden in samenwerking met Directplant. Om te bestellen verlaat u onze website.
Bestel op Directplant

Omschrijving

Groene Beuk. De beuk (Fagus sylvatica) wordt veel gebruikt voor het maken van hagen van circa 80 cm tot 400 cm. Het blad van de beuk loopt meestal eind april - eerste week van mei uit. De herfstkleur van gewone beuk is oranje. In de winter blijven een aantal verdorde blaadjes meestal aan de takken hangen om pas volgend jaar, wanneer de beuk opnieuw uitloopt, af te vallen. Een beukenhaag verdraagt schaduw.

De plantafstand van Fagus sylvatica bedraagt, circa 5 tot 7 st./m1. Om een robustere haag te verkrijgen worden soms twee/drie rijen aangeplant in het zgn. driehoeksverband. Soms wordt paal en draad gebruikt om de afzonderlijke planten aan te binden. Dit is vooral wenselijk in gebieden met veel wind of op plaatsen waar doorloop verwacht wordt.

Beuk wordt als wortelgoed (zonder kluit) niet meer geleverd wanneer de plant uitloopt in verband met garantie. Het risico op uitdroging van de wortels wordt dan te groot. Soms wordt het plantseizoen van beuk enkele weken verlengd door de planten in koelcellen te bewaren. Planten in containers zijn vaak nog wel leverbaar maar aanmerkelijk duurder. Wanneer u dus beukenhagen wilt gaan zetten of wilt laten zetten dan kan dat het beste gebeuren in de periode van november tot en met maart. Een beukenhaag slaat beter aan indien u onder in de plantvoor een laagje (3 cm) zgn. beukengrond aanbrengt. De beuk leeft namelijk in symbiose met een schimmel die zich in de beukengrond bevindt. In plaats van de groene beuk kunt u ook de bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') toepassen. De plantafstand 5 st/m1 is hetzelfde.

Onderhoud Fagus sylvatica als haag:
De Beuken hagen worden meestal twee keer per jaar gesnoeid (beter: geknipt). Eenmaal in het voorjaar en daarna nog eens rond de langste dag (21 juni) of iets later. Veel planten maken dan een tweede groeistoot door. Snoei niet al te laat in het jaar (niet later dan september). De planten moeten zich voor de winter kunnen herstellen. De enige goede snoeimethode is van onder naar boven. Dat voorkomt dat er gesnoeide takken op het nog te snoeien gedeelte terecht komen. Knip eerst de zijkanten en pas daarna de bovenkant van de haag. Door regelmatig te knippen wordt een haag steeds dichter.

Het tijdstip waarop is dan niet zo belangrijk. Knip bij voorkeur bij vrij somber, bewolkt weer. Als de zon fel schijnt, ontstaat er kans op bladverbranding. Knip nooit als het vriest of bij erg nat weer. Dat laatste is helemaal af te raden wanneer u met een elektrische heggenschaar werkt.

De vorm van de Beuken haag:
Een strak geschoren haag moet zo goed mogelijk in vorm blijven. U kunt het best van onder naar boven knippen en probeer ook onder wat breder te blijven dan boven. Dat voorkomt kaal worden op de lange duur. Maak desnoods een mal die u tijdens het werk steeds verplaatst of span lijnen als richtinggevers voor uw snoeiwerk. Vooral met een elektrische heggenschaar knipt u snel te ver.

Planten of obstakels in de omgeving van de beuken haag:
Om tot onderaan gesloten te blijven, moet het licht tot op de onderste takken kunnen vallen. Waar dat niet kan, wordt de haag kaal. Zorg dus altijd dat er ruimte blijft tussen de haag en de beplanting (of iets anders) ervoor. Dat is bovendien nodig om erbij te kunnen voor het snoeien. Zo’n strook grond voor (en eventueel achter) de haag is bovendien handig tijdens het snoeien. U kunt er folie of lappen op leggen waar het snoeisel op valt. Dat ruimt gemakkelijk op.

Bemesten van de Beuken haag:
Ook haagplanten hebben voeding nodig. Helaas zien we nog vaak hagen in uitgemergelde grond. De grond eronder bevat nauwelijks meer voedingsstoffen. De planten gaan hun voeding dan verderop zoeken, de wortels lopen steeds verder weg en worden voedselconcurrent van de planten die voor de haag staan. Die gaan daardoor ook minder goed groeien. Voorkom dat door onder de haag ieder voorjaar een goede organische basisbemesting aan te brengen. Steek ook te ver ‘weggelopen’ wortels af.

Voorkom overlast bij de buren
De Beuken hagen wortelen liever horizontaal dan verticaal. Uw buren zouden daar last van kunnen krijgen. Hetzelfde geldt trouwens voor bomen. Met een verticale wortelbegrenzer kan discussie met uw buren voorkomen worden. Als de begrenzer al niet tijdens de aanleg is aangebracht. Het kan na een aantal jaren nog steeds!

Water geven
Zorg dat de haag na aanplant voortdurend over voldoende vocht beschikt. Een druppelleiding onder de haag is ideaal. Zet die eenmaal per week aan, in de zomer na de aanplant eenmaal per twee weken, in het najaar nog eenmaal per maand. Na dat eerste jaar zullen de planten voldoende ‘gesetteld’ zijn om het zelfstandig te redden. Tijdens langdurig droge perioden dient u natuurlijk wel water te geven. Maak ook het blad tijdens droge, winderige dagen goed nat. Niet bij felle zon sproeien. Let op dat u niet gaat overdrijven. Controleer het zelf met een spade of schop. De grond mag vochtig zijn, maar niet nat. Er mag dus geen water in de sleuf staan!

Let op! De tijd van bomen en hagen in wortelgoed (wrtg) en als kuit te planten loopt vanaf oktober tot in maart, planten in een container kunnen het gehele jaar worden aangeplant

De beukenhaag eerst ruiken, voelen en zien. Eerst kijken dan aanschaffen, dat kan onder andere in de Tuinen van Appeltern

Een feestje!
Een haagplant bestellen moet wat ons betreft een feestje zijn. Een feestje in de zin van, dat het aan het verwachtings patroon voldoet en na de aanplant het gewenste resultaat.

Wij willen op allerlei manieren bijdragen aan het feestje:

* Zo goed mogelijke informatie over de aanplant en over het onderhoud van de haagbeuk.
* U heeft de mogelijkheid om een afleverplek te specificeren.
(bij opmerkingen, bij de bestelling of bij het contact moment). U hoeft niet thuis te blijven!
* Altijd geleverd door onze eigen bezorgdienst!
* U kunt altijd een vraag over de levering stellen aan de bezorger, want die weten waar ze het over hebben.
* Aangroei garantie!

* Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel.

* Opmerkingen, verbeterpunten en of een vraag mail het naar webshop@appeltern.nl
* Reacties en mooie foto's zijn altijd welkom!

* U wilt de haag door een vakman laten plaatsen! Vraag hier een vrijblijvende offerte aan: Offerte aanvraag

Toon meer Toon minder