Fagus sylvatica 'Atropunicea' (Rode beukenhaag)

Directplant
Deze plant wordt aangeboden in samenwerking met Directplant. Om te bestellen verlaat u onze website.
Bestel op Directplant

Omschrijving

De bruine beuk, Fagus sylvatica 'Atropunicea', wordt veel gebruikt voor het maken van hagen van circa 80 cm tot 400 cm. Het blad van deze beuk loopt meestal eind april - eerste week van mei uit. De herfstkleur van gewone beuk is oranje. In de winter blijven een aantal verdorde blaadjes meestal aan de takken hangen om pas volgend jaar, wanneer de beuk opnieuw uitloopt, af te vallen. Een beukenhaag verdraagt schaduw. Beuk wordt als wortelgoed (zonder kluit) niet meer geleverd wanneer de plant uitloopt in verband met garantie. Het risico op uitdroging van de wortels wordt dan te groot. Soms wordt het plantseizoen van beuk enkele weken verlengd door de planten in koelcellen te bewaren. Planten in containers zijn vaak nog wel leverbaar maar aanmerkelijk duurder. Wanneer u dus beukenhagen wilt gaan zetten of wilt laten zetten dan kan dat het beste gebeuren in de periode van november tot en met maart. De beuk bloeit in de periode april-mei maar dat is voor een bruine beukenhaag minder relevant.

Een (bruine) beukenhaag slaat beter aan indien u onder in de plantvoor een laagje (3 cm) zgn. beukengrond aanbrengt. De beuk leeft namelijk in symbiose met een schimmel die zich in de beukengrond bevindt. In plaats van de groene beuk kunt u ook de bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') toepassen. De plantafstand is meestal 5 planten per m1. Het is mogelijk meerdere rijen te planten zodat een wat vollere haag ontstaat. De afstand tussen de rijen kan dan circa 25 cm bedragen.

Onderhoud, Een bruine beukenhaag wordt meestal 2 maal per jaar geschoren. Vaak eenmaal voor de langste dag en een keer aan het eind van de zomer. Het is verstandig om eerst de zijkanten te snoeien en daarna pas de bovenkant. Vewijder zoveel mogelijk de afgeknipte twijgen van de bovenzijde zodat de haag er netjes uit blijft zien. Snoei de haag zodanig dat de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde van de haag wat een fraaier beeld oplevert. Naast het snoeien van de bruine beukenhaag kan het wenselijk zijn om regelmatig de haagvoet onkruidvrij te maken door de haagvoet te schoffelen.

Toon meer Toon minder

Specificaties

Plantgroep Hagen
Latijnse familienaam Fagaceae
Latijnse plantnaam

Fagus

Latijnse soortnaam

sylvatica

Nederlandse familienaam Napjesdragersfamilie
Nederlandse plantnaam

Bruine beuk

Wikipedia nl.wikipedia.org/wiki/Fagaceae
Bloeikleur Onopvallend
Bladkleur Bruin
Bloeiperiode April, Mei
Wintergroen Nee
Minimale planthoogte 80 cm
Maximale planthoogte 400 cm
Standplaats
Minimale plantafstand 0 stuks/m²
Maximale plantafstand 0 stuks/m²
Snoeien en onderhoud

Een bruine beukenhaag wordt meestal 2 maal per jaar geschoren. Vaak eenmaal voor de langste dag en een keer aan het eind van de zomer. Het is verstandig om eerst de zijkanten te snoeien en daarna pas de bovenkant. Vewijder zoveel mogelijk de afgeknipte twijgen van de bovenzijde zodat de haag er netjes uit blijft zien. Snoei de haag zodanig dat de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde van de haag wat een fraaier beeld oplevert.

Naast het snoeien van de bruine beukenhaag kan het wenselijk zijn om regelmatig de haagvoet onkruidvrij te maken door de haagvoet te schoffelen.

Cultivar

'Atropunicea'

Toepassingssuggestie