Stel een vraag
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
4033 HC Lienden
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Tuinwebwinkel XXL, Tuinplanten en tuinartikelen online
Adelahof 5
Lienden
wandervanlaartuinontwerp.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Bamboe

Bamboe kun je verdelen in 2 typen: wél woekerend en niet woekerend. De winterharde 'niet woekerende' soorten (Fargesia, polvormers) blijven aardig tot redelijk goed op hun plaats, vormen nooit ondergrondse uitlopers en zijn daarom geen bedreiging voor folievijvers, bestrating of buren. De winterharde woekerende soorten (Phyllostachys, Semiarundinaria, Pseudosasa en Sasa) maken ondergrondse uitlopers en hierbij moet men rekening houden dat deze soorten begrenst dienen te worden.

Het aanplanten van bamboehagen als wintergroene beschutting is een moderne toepassing die steeds meer benut wordt om privacy in huis en tuin te creëren. Er zijn maar weinig planten die ongewenste uitzichten en inkijk zo snel en doeltreffend aan het zicht kunnen onttrekken. Fargesia is in het algemeen een fijnbladige bamboesoort die polvormig groeit en niet woekert. Daarnaast is het een bamboesoort die als solitair, als haag en in pot toegepast kan worden.

Mijn Fargesia gaat bloeien, wat nu?

In tegenstelling tot siergrassen bloeien bamboes niet ieder jaar. Er kan wel een periode van 80 tot 120 jaar voorbij gaan voordat een bamboe opnieuw in bloei komt. Maar dan bloeien ook alle exemplaren van die bamboesoort min of meer tegelijkertijd, wereldwijd, in een vrij korte periode van zo´n 10 jaar. De bloei kan herkend worden aan opvallende verdikkingen aan het eind van de zijspruiten, de zaadaren, die zich na enige tijd openen (zoals een groot uitgevallen gras) waarna het zaad massaal vrijkomt. De zaadvorming kost de plant veel energie. De scheuten die gebloeid hebben verdorren en meestal sterft uiteindelijk de hele plant af. Rond 1996 hebben Fargesia murielae (ook bekend als Arundinaria of Sinarundinaria murielae) en alle daaraan verwante variëteiten massaal gebloeid. Nu, rond 2006, zijn de variëteiten van Fargesia nitida aan de beurt.

Wanneer een Fargesia begint te bloeien, kan geprobeerd worden door het wegknippen van de bloeiende takken te voorkomen dat de plant teveel energie verliest aan de zaadvorming. Meestal is dit hopeloos, en schieten de scheuten een voor een alsnog in bloei, zelfs nog in het daarop volgende jaar. Het beste is het om de plant zo snel mogelijk te vervangen. De oude plant moet dan uitgegraven worden, zodat na de uitvoering van extra bemesting met compost en eventueel verversing van de tuinaarde ter plaatse een nieuw exemplaar geplant kan worden.

Daarbij is het zaak om een nieuw exemplaar te bemachtigen, dat afstamt van een jonge zaailing, en dus de eerst volgende decennia niet meer gaat bloeien. Aangezien alle planten wereldwijd tegelijkertijd gebloeid hebben, duurt het vaak enkele jaren voordat op de kwekerijen weer volop nieuwe voorraad aanwezig is van planten van enig formaat, die met niet-bloei-garantie verkocht kunnen worden. Rondom de bloeiperiodes is het dan ook oppassen geblazen voor exemplaren die (vaak tegen een voordelige prijs) op de markt gebracht worden, maar waarvan de bloei er nog aankomt. Zelfs van Fargesia murielae (waarvan de periode van massale bloei alweer 10 jaar geleden is) worden nog exemplaren aangetroffen die nog niet gebloeid hebben, maar dat binnenkort nog wel gaan doen.

Opkweken van een nieuw exemplaar uit eigen zaad is mogelijk, maar het risico van zaailingen die met andere Fargesia nitida variëteiten gehybridiseerd zijn is groot. De eigenschappen van de zaailingen kunnen dan sterk afwijken van die van de oude moederplant. Bij de bamboekwekerijen worden na enkele jaren uit de zaailingen de exemplaren geselecteerd die de eigenschappen van de moederplant vertonen. Deze worden verder door scheuren vermeerderd, terwijl de afwijkende planten vernietigd worden om verwarring te voorkomen.

Kan je de Fargesia scheuren?

Bamboe kan prima gescheurd worden. Dat kan in het najaar (net als het verplanten) of in het voorjaar. Scheuren in het vroege voorjaar heeft als voordeel dat de jonge uitlopers minder last hebben van strenge vorst. Bovendien kunnen dan de best uitlopende jonge stukken van de oude plant uitgekozen worden om te herplanten. Deze zitten doorgaans aan de buitenkant. Zorg er bij het scheuren of delen voor dat de plantendelen afgestoken of gesneden worden, zonder rafelige randen aan de wortels. Beschadigde worteldelen bijsnoeien. Daarna de jonge planten snel op hun definitieve plek planten: de kale wortels drogen vrij gauw uit. Heeft de jonge plant naar verhouding tot de kluit te veel blad, dan kunnen enkele stengels verwijderd worden. De eerste tijd na de herplant regelmatig gieten.
Let op: Bamboes gebruiken veel water, wanneer ze te zonnig staan en niet voldoende vocht krijgen, krult het blad om.

Phyllostachys, de bamboe onder de bamboes!

Vooral voor deze groep bamboes geldt dat het de Engel of de Duivel in de tuin kan zijn. De Phyllostachys is een bamboe die graag aan de wandel gaat, dit betekent dat u deze bamboe eigenlijk altijd moet begrenzen! Dus wanneer u een Phyllostachys gaat aanschaffen vergeet dan niet de bamboebegrenzer.
Let op: deze bamboe in een ingegraven metselkuip plaatsen is niet verstandig, niet doen dus!

Lees meer
Lees minder