DCM Felti-Guard® Aaltjes tegen Emelten in het gazon (100 m2)

Tijdelijk niet beschikbaar

Omschrijving

Aaltjes tegen emelten in het gazon.

Deze insectenparasiterende aaltjes zijn miniscule wormpjes en dringen hun gastheer binnen via de kleinste openingen. Een meegedragen bacterie dood de gastheer. Doelorganismen zijn emelten (larven van de langpootmug) in gazon.

Toepassingsperiode vanaf april t/m oktober.

Plaag: Emelten: Tipula sp.

* Twee belangrijke soorten zijn Tipula paludosa en Tipula oleracea
* T.paludosa heeft één cyclus per jaar en kan enkel in het najaar bestreden worden, terwijl T. oleracea twee cycli heeft en dus zowel in het voorjaar als in het najaar kan worden aangepakt.
* Bruingrijs van kleur, pootloos en ongeveer tot 4 cm lang, terug te vinden in de zode op ongeveer 2 à 3 cm diepte. Zorgen door vraat voor kale plekken in het gazon.
* Niet te verwarren met engerlingen die wit zijn van kleur!!

Bestrijder: Steinernema feltiae

* Insectendodende microscopische aaltjes (nematoden)
* Treden hun gastheer binnen via natuurlijke lichaamsopeningen
* Infecteren hun prooi met bacteriën: deze verdoven en doden het insect
* De aaltjes voeden zich met inhoud van het dode insect

Levenscyclus

Langpootmuggen leggen, afhankelijk van de soort, eitjes in het najaar of in het voorjaar én het najaar. Uiteraard is deze met twee cycli per jaar het meest nefast voor het gazon. Van zodra de eitjes uitkomen, starten de emelten met vraat aan wortels en bovengrondse delen! Ze trekken deze laatste naar beneden.

Aanwezigheid is makkelijk te bevestigen door het leggen van een zwart plastiek op het gazon en daags nadien te gaan kijken of er onder de plastiek larven te vinden zijn. Zo kan een onderscheid worden gemaakt met eventuele engerlingen om alzo de bestrijding juist in te schatten.

Toepassing van DCM Felti-Guard®

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

1) Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost
2) Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen.
.
.
DCM Felti-Guard® Aaltjes tegen Emelten in het gazon (100 m2).jpg
.
.
Liefst toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer of ‘s avonds; minimale temperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13°C bodemtemperatuur in de strijd tegen emelten. Best toepassen op een vochtige ondergrond. Eerst alles zeer goed nat maken voor de behandeling is dus raadzaam, wanneer niet onmiddellijk regen wordt verwacht.

Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter, om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.

Bij bodemtoepassing bodem grondig bevochtigen en enkele weken vochtig houden.

Bewaring DCM Felti-Guard®

DCM Felti-Guard® kan beperkt (enkele dagen) in de koelkast bewaard worden bij 5°C, zeker niet invriezen.

LET OP! Zet de biologische bestrijders na ontvangst zo snel mogelijk uit. Het betreft hier immers levende organismen die slechts beperkt houdbaar zijn in hun verpakking.

Toon meer Toon minder