Gladiolus Bridesmaids (gladiolen mix)

Tijdelijk niet beschikbaar
Let op! Levering eind februari en maart

Omschrijving

Een mix van grootbloemige gladiolen in de kleuren paars – roze. Bloeihoogte 80 cm, bloeitijd juni, juli, augustus, september en oktober.

De Gladiolus (gladiool) is een echte zomerbloeier en zeer gewardeerd om zijn kleuren en om de geschiktheid als snijbloem. De gladiool is een makkelijke plant die in de maanden juni, juli, augustus, september en oktober bloeit. De beste plek om gladiolen aan te planten is in de zon of in de halfschaduw. Plant de gladiool knolletjes 5 tot 10 cm uit elkaar en op een diepte van 10 cm (voor een gespreide bloei kunt u de knolletjes met een tussenpoze van een aantal dagen aanplanten)

De knollen van de gladiool kunt u in het najaar opgraven (Let op! Loof helemaal laten afsterven), daarna de wortels afbreken en ze even een week laten drogen op een koele plek. Vervolgens op een droge vorstvrije plek opslaan. Wanneer u ze in het vroege voorjaar weer in de tuin wilt zetten, plant ze dan wel op een andere plek dan het jaar daarvoor (ze blijven dan gezonder en de bloei zal rijker zijn).

De gladiool is het symbool van de Vierdaagse van Nijmegen

Nijmegen, de oudste stad van Nederland, doopt een keer per jaar de St. Annastraat om tot Via Gladiola en verwelkomt de wandelaars op de laatste dag van de Vierdaagse als echte helden. Traditiegetrouw krijgen de wandelaars gladiolen door het publiek aangeboden.

Waarom een gladiool op vrijdag?
‘De dood of de gladiolen', werd er vanaf de tribunes gescandeerd als de gladiatoren in de arena zich ten overstaan van een uitzinnige menigte elkaar met een zwaard tot de dood bevochten. Onder luid gejoel werd de winnaar na een heroïsch gevecht bedolven onder de gladiolen. Waarom een gladiool? De naam komt van het Latijnse Gladius wat zwaard betekent en een verklaring biedt voor de naam van de bloem vanwege haar zwaardvormig uiterlijk. De gladiool is een teken van kracht en overwinning geworden. Deze bloem verdient men na een bijzondere prestatie.

Een aantal millennia later is de uitdrukking geannexeerd door de Vierdaagse. Deelnemers aan de wandelprestatietocht zijn ten slotte niet minder heroïsch wanneer ze, ten overstaan van het niet minder luid joelend publiek, op vrijdag over de Sint Annastraat - ofwel de Via Gladiola - paraderen (bron www.4daagse.nl).

Toon meer Toon minder

Specificaties

Artikelnummer 201063
Bezorgkosten € 8,50
Latijnse familienaam Iridaceae
Nederlandse familienaam Lissenfamilie
Wintergroen Nee
Hoogte 80 cm