Dahlia Bluesette (roze park-, perkdahlia)

Tijdelijk niet beschikbaar
Let op! Levering eind februari en maart

Omschrijving

Dahlia 'Bluesette' is een gevuldbloemige dahlia die behoort bij de cultivargroep park-, perkdahlia's. Bij deze groep zijn de lintbloemen breed en de bloemen middelgroot tot groot, dit type Dahlia heeft goed gevulde bloemen, de Dahlia's in deze groep zijn vrij laag en hebben een compacte groeiwijze, daardoor zeer geschikt om in een pot toe te passen.

Dahlia 'Bluesette' bloeit in de periode juli tot november met roze bloemen met soms een wat blauwige gloed (soms meer paarsroze van kleur dit komt door de grondsoort). Deze decoratief-bloemige dahlia bereikt een hoogte van circa 35 tot 45 cm (aanplanten in de maanden maart, april, mei en juni).

Bij voorkeur staat Dahlia 'Bluesette' op een zonnige plek in goed doorlatende vruchtbare tuingrond.

Dahlia 'Bluesette' verdraagt geen vorst. Plant dus niet voordat het gevaar voor (nacht)vorst geweken is.

Aangeraden wordt om de knollen tussen maart en juni te planten op 8 tot 12 cm diepte. Na de bloei dienen de knollen gerooid, gedroogd en opgeborgen te worden tot het volgende voorjaar.

Dahlia, terug van eigenlijk nooit weggeweest!

Steeds meer mensen, maar zeker ook tuinarchitecten, tuinontwerpers en hoveniersbedrijven ontdekken de kracht van Dahlia's in vaste planten borders.

Het oprooien in de herfst wordt als groot nadeel gezien van de Dahlia, maar een zachte winter overleeft de Dahlia met gemak.

Dahlia P1270287.JPG

Dahlia’s zijn perfecte langbloeiende borderplanten, voor veel verschillende tuinstijlen. Plant ze in kleine groepjes tussen grassen en luchtige vaste planten. De bloemen en het wat grove blad worden dan goed ingebed in de border. Niet alle dahlia’s hebben grof blad. De donkerbladige dahlia’s uit de bekende bishopserie hebben bijvoorbeeld sierlijk ingesneden blad. Plant verschillende bloemvormen, dus bv. cactusdahlia’s en decoratievedahlia's en wissel af met enkelbloemige dahlia’s. Of kies voor vormovereenkomst door de bolletjes van verschillende pompon en baldahlia’s met elkaar te mixen en zoek het contrast dan in de combinatie met luchtige grassen.

In een grote volgroeide border kunnen dahlia’s ook overgeplant worden in een grotere plastic container en zo tussen de vaste planten gezet worden. Zorg er dan wel voor dat de pot niet zichtbaar is en vergeet vooral niet de potten regelmatig water en mest te geven. Voordeel van deze methode is dat je gedurende het seizoen nog kunt schuiven en de knollen makkelijk in de winterberging kunt zetten.

Lage dahlia's zijn heel geschikt voor potten op het terras. Ook hoge dahlia’s kunnen goed in containers, bijvoorbeeld als onderdeel van een pottenborder. Combineer de dahlia’s van uw keuze met een verzameling potten gevuld met eenjarigen en vaste planten en andere zomerbollen. Een pottenborder tegen een zonnige gevel van het huis of garagemuur is ook een goed idee als de tuin erg schaduwrijk is en dus niet zo geschikt voor dahlia’s.

Traditioneel worden dahlia’s vaak in de moestuin of in de volkstuin geplant en dat is nog steeds een perfecte plek. In de mooie moestuin, die de laatste jaren steeds meer opgang maakt, wordt speciaal gelet op het uiterlijk van groente en kruiden. Met een paar goed gekozen dahlia’s zijn dan prachtige effecten te bereiken. Door knalrode dahlia’s te combineren met rode snijbiet en dille of door rode kool te combineren met oranje dahlia’s en paarse sperziebonen. In de moestuin mag een dahliahoekje voor boeketten natuurlijk ook niet ontbreken. Kies voor een paar excentrieke grootbloemige exemplaren waar je in de border niet zo snel weg mee weet. Ze geven vaak de meest exclusieve boeketten.

Karma dahlia’s zijn speciaal gekweekt voor de snij. Ze hebben wat langere bloemstelen en de bloemen houden vrij lang op de vaas. Voor ongecompliceerde zomerse vrolijkheid is tot slot een verzameling dahlia’s met witte punten nog altijd onweerstaanbaar.

Dahlia P1080926.JPG

Verzorging van de Dahlia.

Plant dahliaknollen niet eerder dan eind april in de volle grond. Plant ze niet te diep, net onder het grondoppervlak. Wilt u eerder planten, plant de knollen dan eerst in een plastic container en zet ze vervolgens op een warme beschutte plek buiten of in de koude bak of (koude) kas. Dahlia’s houden van zon en vruchtbare humusrijke grond. Is de grond erg schraal, werk er dan eerst wat compost en oude koemest door. Mest desnoods een paar keer bij gedurende het seizoen. Geef ze na het planten in de volle grond een keer goed water.

Dahlia’s in pot moeten veel water hebben en elke 14 dagen een vloeibare mestgift. Is het blad erg weelderig en worden de stelen slap, sla dan een keer de mestbeurt over. Als dahlia’s in pot te weinig water krijgen loopt de bloei snel terug. Zorg dus voor een pot die groot genoeg is zodat de potkluit niet te snel uitdroogt. Uitgebloeide bloemen moeten altijd verwijderd worden om de bloei te laten aanhouden. Knip de uitgebloeide bloemen weg tot de eerstvolgende knop of bladpaar. Let goed op want vooral de enkelbloemige dahlia’s hebben uitgebloeide bloemknoppen die erg veel lijken op de knoppen die nog moeten gaan bloeien.

Als de eerste nachtvorsten zijn geweest en de dahlia’s zijn lelijk geworden, knip dan het loof af en haal de knollen uit de grond. Bewaar ze vorstvrij op een niet te warme plaats. Dahliaknollen kunnen zo jaren meegaan en zullen elk jaar groter worden. Na een aantal jaren kunnen de knollen gedeeld worden. Doe dat in het voorjaar als al zichtbaar is waar de nieuwe ogen zitten. Dahlia’s kunnen op beschutte plaatsen, afgedekt met een flinke laag blad, soms jaren in de grond overwinteren. Voorwaarde is wel dat de standplaats dan beslist beschut en droog moet zijn en de winter niet al te streng. Wie dus op ziet tegen het werk en onder de bovengenoemde omstandigheden tuiniert, kan een gokje wagen. Succes is niet verzekerd, maar als het experiment mislukt hebt u natuurlijk wel een goede reden om weer eens wat nieuws te proberen.

Op welke manieren kun je Dahlia's mooi toepassen:

Subtiel op kleur in geraffineerde vaste planten borders.
Modern en minimalistisch in de grassenborder.
Exotisch vlammende kleuren in de nazomerborder.
Nostalgisch tussen traditionele boerentuinplanten.
In potten op het terras.
In de moestuin en in de volkstuin.
Enkelbloemige dahlia’s als vlinder en bijenplanten.

Toon meer Toon minder

Specificaties

Artikelnummer 205630
Eenheid stuks
Bezorgkosten € 8,50
Kleur Roze
Latijnse familienaam Asteraceae
Nederlandse familienaam Composietenfamilie
Wintergroen Nee
Standplaats Zon
Hoogte

35-45

cm